Zapojte se
Loading


Hlad a podvýživa

Věděli jste, že…

 

  • Na světě je 7,3 miliard lidí. Podle FAO žilo na světě v roce 2015 793 milionů lidí trpících hladem a podvýživou.
  • Největší počet hladovějících se nachází v rozvojových zemích. Největší podíl obyvatel trpících hladem a podvýživou najdeme v Africe, největší počet pak v jižní a jihovýchodní Asii.
  • Nejvíce ohroženy hladem jsou ženy a děti. Přitom právě ženy jsou v rozvojových zemích nejčastější pracovní silou v zemědělství. V rozvojových zemích ročně zemře až 5 milionů dětí ročně na následky podvýživy. 
  • Hladem nejčastěji trpí ti, kteří  se sami snaží potraviny si vyrobit – drobní zemědělci z rozvojových zemí.
  • Nejchudší lidé za jídlo utratí až 90 % svých příjmů. V Česku tvoří náklady na potraviny zhruba 20 % spotřebních výdajů domácností.
  • 1/3 obyvatel v rozvojových zemí trpí nedostatkem živin a vitamínů, což může z dlouhodobého hlediska vést až ke slepotě, mentální retardaci nebo předčasné smrti. 
  • Průměrný obyvatel Evropy a Severní Ameriky vyhodí 95 až 115 kg potravin ročně. Ztráty v subsaharské Africe činí 6 až 11 kg na obyvatele.
  • Hlad zabíjí více lidí než malárie, tuberkulóza a AIDS dohromady.
  • Hlad nezpůsobuje nedostatek potravin ve světě, ale to, že si je lidé nemůžou koupit nebo vypěstovat.

 


Články k tématu Hlad a podvýživa


Foto: archiv ČvT

Nesnažíte se vymýtit podvýživu? Budete na seznamu!

Prezident Světové banky varoval, že zveřejní seznam zemí, které nedostatečně řeší problematiku dětské podvýživy. Je to totiž jeden ze závazků mezinárodního společenství do roku 2030.

foto: Tereza Hronová

Lidstvo sní jen asi polovinu vypěstovaných potravin

Podle odhadů odborníků z National Geographic vzroste světová populace do roku 2050 o 35 % na asi 9,5 miliardy obyvatel. Abychom byli schopni se uživit, musí vzrůst produkce potravin o celých 100 %. Jak je to možné a je takový nárůst vůbec

foto: Tereza Hronová

Vstupuje svět do éry nedostatku zdravého jídla?

Změny klimatu způsobují výkyvy v teplotách a srážkách, což ovlivní světovou úrodu, výrobu a spotřebu potravin, i naše zdraví, tvrdí studie.

foto: Tereza Hronová

Má zemědělství produkovat jídlo, nebo živit lidi?

Zlepšují zemědělské projekty v rozvojových zemích výživu místních obyvatel? Na to se zeptali výzkumníci z americké univerzity Tufts a dostali překvapivou odpověď. Nikdo to neví.

Foto: Tereza Hronová

Vstupuje svět do éry nedostatku zdravého jídla?

Změny klimatu způsobují výkyvy v teplotách a srážkách, což ovlivní světovou úrodu, výrobu a spotřebu potravin, i naše zdraví, tvrdí studie.

www.labourbehindthelabel.org

V textilních továrnách pracují vážně podvyživené

V průměru 1598 kalorií, tolik přijmou podle nové studie organizace Labour Behind the Label denně pracovnice textilních továren v Kambodži. To je asi polovina doporučovaného množství.

Foto: Jitka Kosíková, MSF

Podvyživené děti dokážeme vyléčit do tří měsíců

Fotografie vychrtlých dětí ze Somálska v době hladomoru viděl snad každý. Ale i při humanitárních katastrofách jako jsou konflikty či zemětřesení, hrozí lidem nedostatek kvalitního jídla. Podvýživu pak zhoršují i špatné hygienické

Foto: Heinz Plenge FAO MINAG

Quinoa, proteinová bomba z And

Díky globálnímu zájmu o zdravé stravování se v Peru vrátila do módy pseudoobilnina quinoa, která byla základní potravinou Inků.

foto: Tereza Hronová

Plané rostliny, neobjevené poklady pro každý jídelníček

V boji s podvýživou by mohly pomoci plané rostliny. Lidé na ně buď zapomněli, nebo je ještě nezačali jíst.

Cibule, okra nebo dýně. Češi učí Jihosúdánce pěstovat zeleninu

Miliony chudých Afričanů jsou závislé na humanitární pomoci. Většina z nich si tak zvykla na to, že pro vlastní obživu nic nedělají a jen čekají. To se ale některé organizace, jako například Člověk v tísni, snaží změnit.

Foto: Tereza Hronová

Češi učí ženy v Jižním Súdánu mýt si ruce. Hygienické návyky tam zachraňují životy

Organizace Člověk v tísni učí ženy z vesnic v Jižním Súdánu základní hygienické návyky, které dosud prakticky neznaly

Chcete-li pravidelně dostávat novinky z našeho webu přímo do Vaší e-mailové schránky, přihlaste se.


Časopis Rozvojovka 2/2017

starší vydání >

O nás

Aktuality

Studijní materiály

Naše témata

©2011-2017 ROZVOJOVKA


Šafaříkova 635/24
120 00 Praha
Tel: 226 200 410
rozvojovka@clovekvtisni.cz

Web běží v rámci bezplatného serverhostingu společnosti CZECHIA.COM